fbtwitterrss
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
w3c
  jata

header

 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 
Awam Swasta Warga

DATA TERBUKA KERAJAAN

DATA TERBUKA KERAJAAN
 
 
Data terbuka merujuk kepada data kerajaan yang boleh digunakan secara bebas, boleh dikongsi dan digunakan semula oleh rakyat, agensi Sektor Awam atau Swasta untuk sebarang tujuan. Ia berperanan sebagai penggerak dalam inisiatif kerajaan berpaksikan rakyat. pelaksanaan data terbuka dapat meningkatkan kualiti dan ketelusan penyampaian perkhidmatan perkhidmatan kerajaan menerusi perkongsian data yang tepat, cepat dan relevan. Disamping itu, ia juga dapat meningkatkan produktiviti dan ekonomi negara melalui industri/inovasi baharu dengan penglibatan rakyat dan komuniti perniagaan.
 
Pelaksanaan Data Terbuka Kerajaan bertujuan untuk meningkatkan kualiti dan ketelusan penyampaian perkhidmatan awam terhadap maklumat Kerajaan. Ia juga merupakan salah satu kriteria penilaian global dalam perkhidmatan E-Kerajaan. KPKT dengan kerjasama Jabatan dan Agensi di bawahnya telah mengambil tindakan mengenal pasti set data bagi pelaksanaan data terbuka dalam setiap bidang perkhidmatan agensi.
 
Penggunaan data atau penggunaan semula data hendaklah berdasarkan tatacara dan mematuhi terma dan syarat :-
 ERROR Terma Penggunaan Data Terbuka Kerajaan 1.0
 
 
BIL DATA JENIS DATA
1.

JPSPN Statistik Kategori Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Mengikut Negeri Tahun 2015

XLS_logo
2.

Pembasmian Pembuangan Sampah Haram

XLS_logo
3.

Kutipan Sisa Kitar Semula (Tan)

XLS_logo
 
 
 ERROR  Klik Portal Rasmi Open Data Kerajaan Malaysia untuk lihat keseluruhan data terbuka bagi KPKT.

Kemaskini pada 2021-01-12 10:01:53 daripada Administrator

  •  
  • Print a div
  • Email this page
  • 13551