fbtwitterrss
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
w3c
  jata

header

 
image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 
Awam Swasta Warga

Dasar Pengurusan Sisa Pepejal Negara

 
MATLAMAT
 
a. Mewujudkan sistem pengurusan sisa pepejal yang menyeluruh, bersepadu, kos efektif, mapan dan diterima masyarakat yang mementingkan pemeliharaan alam sekitar, pemilihan teknologi yang mampu bayar dan menjamin kesihatan awam; dan
     
b. Melaksanakan PSP berdasarkan waste management hierarchy yang memberi keutamaan kepada pengurangan sisa melalui 3R, rawatan perantaraan dan pelupusan akhir.
     
     
OBJEKTIF
 
  OBJEKTIF 1 pointer Pengurusan sisa pepejal yang bersepadu dan kos efektif yang meliputi kutipan dan pengangkutan, rawatan perantaraan danpelupusan.
OBJEKTIF 2 pointer Pengurangan sisa pepejal isi rumah, komersial, perindustrian, keinstitusian, awam dan pembinaan melalui 3R.
OBJEKTIF 3 pointer Perkhidmatan yang efisien dan kos yang efektif melalui penswastaan, kawalseliaan yang cekap dan standard yang seragam.
OBJEKTIF 4 pointer Pemilihan teknologi yang telah terbukti, mampu bayar dari segi capex & opex serta mesra alam.
OBJEKTIF 5 pointer Menjamin pemeliharaan alam sekitar dan kesihatan awam.
OBJEKTIF 6 pointer Pewujudan perundangan dan institusi bagi pengurusan sisa pepejal.
       
   
  dasar pspn

Klik untuk bacaan lanjut/muat turun
       

 

Kemaskini pada 2017-11-15 18:07:30 daripada Administrator

  •  
  • Print a div
  • Email this page
  • 32606